Wanneer innovatie en traditie bij elkaar komen: Hoe een onafhankelijke, kleinschalige brouwerij de wereldwijde bierindustrie uitdaagt.

Wanneer innovatie en traditie bij elkaar komen: Hoe een onafhankelijke, kleinschalige brouwerij de wereldwijde bierindustrie uitdaagt.

Brouwerij Stijl, gelegen in het hart van Almere, brouwt sinds 2015 speciaalbieren en wijkt daarbij met hun werkwijze significant af van conventionele bierbrouwers. Hun werk draait om het lokaal inkopen van ingrediënten en het implementeren van circulaire productiemethoden. Ze verbouwen zelfs hun eigen hop op Utopia Eiland, gebruiken oud brood van nabijgelegen bakkerijen en besteden veel aandacht aan recycling. Wat begon als een passieproject van het echtpaar om hun bieren lokaal te delen, kreeg al snel momentum dankzij Raymond Geraads’ oog voor detail in de receptontwikkeling en Anneke Geraads’ creatieve branding vaardigheden.

Brouwerij Stijl richt zich op het maken van bieren die opvallen in hun lokale gemeenschap in Almere en in de verzadigde speciaalbiermarkt. Doordat ze circulair brouwen en duurzaamheid omarmen, wijken ze af van de traditionele aanpak en kiezen ze ervoor een duurzame, toekomstgerichte erfenis te creëren voor de ‘brouwscene’ van Almere. Hoewel dit betekent dat ze niet zo snel groeien als ze zouden kunnen, neemt de vraag naar lokale, bijzondere bieren toe. Hun toewijding aan lokaal inkopen gaat verder dan alleen ingrediënten. Elk bier vertelt een verhaal van de regio, of het nu gaat om het vieren van Flevolands agrarisch erfgoed, het eren van de lokale voetbalclub met een gepersonaliseerd biertje en etiket, of het herdenken van historische gebeurtenissen die verweven zijn met de stad en daarbuiten.

Foto door Horizon Flevoland / Beeldkrakers

De rol van het MRA Food Innovators Ecosysteem
Een essentiële stap in het bierbrouwen is het moutproces. Het probleem? Er is geen lokale mouterij die granen op kleine schaal verwerkt, waardoor onafhankelijke brouwerijen gedwongen worden mout granen te importeren uit landen als Duitsland, Spanje of Oekraïne. Dit leidde tot de vraag: Is het mogelijk om kleinschalig bier te brouwen met 100% ongemoute granen? Ondersteuning van Flevo Campus was cruciaal. Door de kennisvoucher van Flevo Campus werden de brouwers geïntroduceerd aan Jorn Baan Hofman, een voedsel biotechnoloog die werkt met enzymen voor de bierindustrie. De voucher voorzag hen van de expertise en middelen die nodig waren om hun vraag te onderzoeken en een nieuwe aanpak te valideren. “De Flevo Campus kennisvoucher stelde ons in staat om de wetenschappelijke expertise in te schakelen die we nodig hadden om het zeer traditionele proces van het gebruik van mout granen bij het brouwen uit te dagen.”

Ze vonden hun antwoord en het is mooi om te zien hoe innovatie en traditie samenkomen bij Brouwerij Stijl met als doel; duurzaam te brouwen. “We hebben de beschikking over een prachtige variëteit aan granen in onze provincie die we willen gebruiken om bier te brouwen. Het gebruik van de enzymen om het moutproces over te slaan is de enige manier waarop we dat kunnen doen.”

Deze oplossing stelt hen in staat om de toeleveringsketen te verkorten en zelfs water- en energieverbruik en transport te verminderen. Ondanks aanvankelijke scepsis heeft hun pionierende methode een beweging in gang gezet. In de speciaalbiergemeenschap, maar ook bij industriële spelers zoals Heineken, is een verhitte discussie ontstaan over circulaire bierproductie. “Dit was de eerste keer dat we zo’n hevige reactie kregen en een flinke discussie veroorzaakten. Wat we deden was zeer polariserend.”

Zoals Jorn Baan Hofman in een artikel van Flevo Campus aangaf, zijn grote brouwerijen terughoudend om dergelijke experimenten uit te voeren omdat gevestigde biermerken gebonden zijn aan hun specifieke smaak, die grotendeels wordt bepaald door het moutproces. De creativiteit en onafhankelijkheid van kleinere brouwerijen maakt hen perfect geschikt om nieuwe dingen op kleine schaal uit te proberen.

Foto door Horizon Flevoland / Beeldkrakers

De volgende stappen
Vooruitkijkend streeft Brouwerij Stijl ernaar nog sterkere banden te smeden binnen Almere en met boeren in de regio, door bier te brouwen met lokale granen, en op die manier uiteindelijk een bredere beweging binnen de industrie te bevorderen. 

Hun innovatieve benadering is uiteengezet in een whitepaper waarin ze hun leerervaringen openlijk delen. Dit effent de weg voor brouwerijen wereldwijd om hetzelfde te doen, wat verandering op grotere schaal katalyseert. “Denk maar aan hoe mensen in andere delen van Nederland of de wereld nu naar hun lokale boeren kunnen gaan en hun lokale granen kunnen gebruiken. Het proces is zo eenvoudig – zelfs voor thuisbrouwers” zegt Anneke Geraads. Hoewel hun keuze voor het prioriteren van waarden boven winst misschien ongebruikelijk is, laat Brouwerij Stijl zien dat het werkt. BR is nu beschikbaar zowel bij Brouwerij Stijl als onder de Flevo Lokaal banner bij deze verkooppunten. Met hun werk hopen Anneke en Raymond andere brouwerijen te inspireren om duurzaamheid te omarmen. Intussen blijven zij zich inzetten voor lokale samenwerking en speciaalbieren. Zo blijft Brouwerij Stijl voorop lopen bij het herdefiniëren van bierbrouwerij paradigma’s.

__

Tijdens de Dutch Craft Beer Conference op 1 februari 2024 gaven Anneke Geraads van Brouwerij Stijl, Thera van Heuveln van Flevo Campus en biotechnoloog Jorn Baan Hofman een presentatie over (de creatie van) BR. U kunt de gebruikte dia’s hier vinden. Wilt u het detailrapportage lezen met alle informatie over het brouwproces, de gebruikte ingrediënten, enz.? Klik dan hier.

Interview en artikel door Emily Rendel.

Foto door Groen en Gezond Almere / Lex Beers