Nieuwsbrief Q1 2024

The Good Spice ontvangt ondersteuning van Stichting DOEN

Onlangs maakten Stichting DOEN en The Good Spice hun samenwerking bekend. Het contact werd gelegd tijdens de Food Chain Accelerator van Impact Hub. Dit programma werd door DOEN en het ministerie van LNV mogelijk gemaakt, met als doel om innovatieve duurzame verdienmodellen te versterken die bijdragen aan een houdbare voedselketen. The Good Spice heeft als doel om een smaakrevolutie te ontketenen.

De specerijen van The Good Spice worden duurzaam verbouwd, in harmonie met de natuur. De regeneratieve werkwijze zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen resulteert in specerijen boordevol smaak. Belangrijk is dat de boeren een eerlijke prijs ontvangen en hun duurzame (en vaak traditionele) methoden kunnen behouden, wat zorgt voor behoud van kwaliteit. De specerijen komen vervolgens via de kortst mogelijke handelsketen naar Nederland. Het vakmanschap van de boer, de korte ketens en dat de specerijen helemaal puur zijn, je proeft het terug. De specerijen zijn echte smaakexplosies. De waarden van het bedrijf zijn vastgelegd in hun model als Stewardship owned bedrijf. De financiële bijdrage van DOEN maakt het mogelijk dat ze de komende periode hun werk kunnen uitbreiden en daarmee hun impact laten groeien.

“Er komen nogal wat uitdagingen kijken bij het importeren van eerlijke en pure specerijen, direct van de boer. Elke keten heeft zijn eigen uitdagingen. Ook moeten we mensen overtuigen van het feit dat hun aankoop wel degelijk positieve impact maakt. Met de financiële steun van Stichting DOEN kunnen we flink wat stappen zetten om hierin te groeien de komende periode.”
– Iona Mulder, oprichtster van The Good Spice (Bron).

5 jaar De Nieuwe Boerenfamilie

Op 22 maart vierde de Nieuwe Boerenfamilie hun vijfjarig bestaan in het Natural Pavilion in Flevoland, een evenement dat boeren en niet-boeren samenbracht. Deze dag onderstreepte de groei en het succes van de beweging, die nu meer dan 1250 leden telt en zich inzet voor een transitie in de landbouwsector. De oprichters, Joszi en Joris, reflecteerden op de vooruitgang en benadrukten de solide basis en de impact van de gemeenschap.

Het evenement werd ingeluid met het theaterstuk ‘De Melkbus‘, dat de kloof tussen stad en platteland verkende, en gevolgd door panelgesprekken met voorlopers in de transitie die hun ervaringen deelden. De dag benadrukte de noodzaak van vertragen om te versnellen in de transitie, waarbij zelfkennis en passie centraal staan. De Nieuwe Boerenfamilie blijft een belangrijke kracht voor verandering in de landbouw.

Kennis, netwerk en financiering in Flevoland en Noord Holland

Food Innovators biedt toegang tot een breed aanbod van kennis, netwerk en financiering in Noord-Holland en Flevoland. Duurzame voedselondernemers kunnen kiezen diverse programma’s om hun kennis en netwerk te versterken, afhankelijk van de fase van ontwikkeling waarin hun bedrijf zich bevindt.

→ Zo start de Food Pioneers incubator bij Flevo Campus weer in april. Voor deze 6e editie zijn 17 startups geselecteerd, waaronder Daffee, Loopwhole en I AM  LOU. Zij werken o.a. aan prototyping, storytelling en business modelling. Op 14 november presenteren zij zich op het afsluitende pitch event.

→ Ook het landelijke BIP Food programma van de Rabobank en ROMs, waaronder Horizon en  ROM InWest, start loopt weer van maart tot mei. Hier kan je meer lezen over dit programma.

→ Elke dinsdagmiddag: Food Innovators vragenuurtje voor ondernemers. Of je nu net gestart bent, in een groeifase zit of net hebt opgeschaald: af en toe heb je als ondernemer behoefte aan een sparringspartner. Herken je dat? Kom dan naar ons wekelijkse vragenuurtje voor ondernemers in Natural Pavilion!

→ Waar kan je je als ondernemer nu voor aanmelden?

– Het ministerie van LNV biedt bedrijven de kans om EUR 25.000 te winnen voor innovatieve agrarische technologieën die bijdragen aan duurzame, klimaatslimme en natuurinclusieve voedselsystemen, die hun grenzen willen verleggen in België, Duitsland, Frankrijk of Scandinavië. Meld je hier aan.

– PIM Noord Holland ondersteunt duurzame ondernemers. Het Programma Investeringsgereed Innovatief MKB (PIM) helpt mkb-ers in Noord-Holland met groei en financieringsvragen binnen onder andere Landbouw, Water & Voedsel en ook de circulaire economie. Dit doet PIM door het geven van maatwerkadvies, masterclasses en online ondersteuning. Voor meer informatie over financieringskansen, kijk hier.

Agenda: Waar gaan we elkaar ontmoeten?

Food Innovators Live op 9-4

Op dinsdag 9 april ben je welkom in Natural Pavilion in Almere voor een inspirerend programma, met onder meer een keynote door Lucas Simons en ruime mogelijkheid tot netwerken met de partners van Food Innovators. Meld je aan via deze link. Op deze dag vinden voorafgaand van het programma ook twee workshops plaats, namelijk over toegang tot financiering en over toegang tot kennis en netwerk. Ben je geïnteresseerd om daar ook bij aanwezig te zijn, mail ons dan hello@foodinnovatorsnetwork.nl

23 april No Failure, No Glory! | Flevo Campus,

Ondernemen is lef hebben, kansen grijpen en vooral je nek uitsteken. Naast de successen kunnen we ook, of eigenlijk voorál, leren van blunders die anderen al begaan hebben. Tijdens het event ‘No Failure, No Glory’ delen diverse ondernemers hun successen en blunders, ter lering en vermaak. Inloop met borrel om 17:00, meld je hier aan.

PlantFWD 23-24 april

Op PlantFWD 2024 komen startups, merken, retail, foodservice, professionals, beleidsmakers, investeerders, toekomstige talenten en andere change-makers vanuit heel Europa samen in Amsterdam. Samen versnellen we de verschuiving naar meer plantaardige proteïne in ons menu. Op het programma staan meer dan 30 presentaties van innovatieve sprekers, netwerkgelegenheden met food professionals, experts en jonge merken. Startups en scaleups pitchen voor inkopers en voor investeerders. Ervaar mooie nieuwe producten op de marktplaats. Koop je kaartje via deze link en krijg €100,- korting.

Over de Food Innovators community

Food Innovators is dé plek die jou als food- en agri ondernemer verder helpt in de metropoolregio Amsterdam en Flevoland, opgericht door Food Hub, Impact Hub en Flevo Campus. Food Innovators heeft al het regionale aanbod verzameld op één plek zodat jij, als (startende) ondernemer, op een laagdrempelige manier toegang krijgt tot kennis, netwerk en financiering om de groei van jouw innovatie te versnellen.

→ Ben je ondernemer en heb je hulp nodig?

→ Wil je op de hoogte blijven van alle food innovaties in jouw regio

→ Ben je/werk je bij een aanbieder van kennis, netwerk en financiering voor duurzame voedselondernemers en sta je nog niet op ons platform?

Neem dan contact met ons op.