Het Nederlandse vertical farming-bedrijf Growy heeft alles in huis om op te schalen en uit te breiden. Naast de oorspronkelijke “boerderij” in Amsterdam, staan er al farms Koeweit en Singapore, en liggen er plannen voor uitbreiding naar de Verenigde Staten. Growy heeft robots in dienst die de planten verzorgen en een nieuw IT-systeem waarmee ze alles vanuit één plek kunnen aansturen. Hierdoor kunnen ze efficiënt en volledig geautomatiseerd te werk gaan.
In de vertical farms worden kruiden, sla en kiemgroenten gekweekt onder gecontroleerde omstandigheden. De planten worden constant gemonitord met software zodat precies kan worden bepaald onder welke omstandigheden de groei optimaal is. Zo wordt een uiterst duurzame productie gerealiseerd, met minimaal gebruik van water. Dankzij deze aanpak kan Growy ook in droge gebieden zoals de Verenigde Arabische Emiraten opereren.
Growy‘s missie is om mensen blij te maken door een betaalbare, duurzame en gezonde voedselproductie te creëren wereldwijd. Daarnaast zouden ze graag vertical farms bij distributiecentra van supermarktketens plaatsen, zodat groenten verser dan ooit in de winkels liggen. Met hun innovatieve aanpak willen ze bijdragen aan een wereldwijde beweging naar gezond en klimaatvriendelijk voedsel.
Het uitbreiden van een innovatief bedrijf op wereldwijde schaal is geen eenvoudige taak. Growy heeft hiervoor in Singapore veel gebruikgemaakt van het ‘30-by-30’ beleid. 30% lokaal produceren voor 2030. De overheid heeft hiervoor speciaal subsidies en een netwerk beschikbaar gesteld. Een netwerk dat kennis van wetgeving, vergunningen en de cultuur in Singapore deelt met bedrijven die willen opschalen in Singapore. In Koeweit heeft Growy na de overname via Kalera met de bestaande werknemers de farm opgezet en via via haar weg gevonden.
In Nederland en specifiek in de MRA heeft het AKEF, Amsterdams klimaat en energie fonds, veel betekend. Laura van de Kreeke van Growy: “Het groeifonds heeft ons enorm geholpen, door hen konden we dit starten. De (financiële) hulp via de gemeente komt, nu we wat groter zijn, ook beter op gang. Maar een platform zoals Food Innovators is echt nodig, eindelijk!
“Het is heel lastig om een vertical farm te beginnen. We moesten alles zelf uitzoeken. Het is heel tijdrovend om passende subsidies te vinden, de juiste connecties en andere bedrijven te ontmoeten die in hetzelfde traject zitten. Wij hebben nu alles zelf gedaan. Onze grootste investeerder kwam toevallig via een van onze werknemers. De sector zit ook in een lastige tijd, voorheen haalde vertical farmers miljoenen op in een jaar, maar veel investeerders vinden het op dit moment een enge periode doordat een paar vertical farms failliet zijn gegaan. Terwijl wij gewoon geld maken en bijna carbon neutral zijn, schrijft de pers negatief over de sector wat het nu moeilijk maakt om financiering te vinden.”
Laura zou dan ook graag zien dat de overheid een extra fonds opricht voor innovatieve bedrijven zoals Growy. “We doen nieuwe dingen, maar verdienen ook echt wel geld. Maar voor subsidies vallen we net buiten de boot, maar in het huidige investeringsklimaat ook steeds meer bij andere investeringsmaatschappijen. Financiering is juist nu zo nodig, er zijn goede innovaties die het nu niet halen, omdat er niet op tijd financiering beschikbaar is.”
Een sterk netwerk dat je als innovatief bedrijf kan helpen, is dan ook essentieel voor vernieuwende bedrijven, zegt Laura. “ Ik raad aan om altijd open te staan voor samenwerkingen en open te blijven over wat je aan het doen bent. Wij hebben veel gehad aan kennisinstellingen, zoals scholen en universiteiten, en andere innovatieve bedrijven om ontbrekende technieken alsnog samen op te zetten. Een sterk netwerk is een sterker bedrijf.
Heb jij ook hulp nodig bij het laten groeien van jouw innovatieve, duurzame food bedrijf? Breid jouw netwerk uit en vind financiering via het Food Innovators platform.